Prijsvraag : ossuarium om nooit meer te vergeten

De prijsvraag voor de begraafplaats Orthen : Leve de herinnering, ontwerp een ossuarium (gebouw waar beenderen van overledenen worden bewaard).

Door groeven aan te brengen in het landschap, ontstaat er een nieuwe wereld onder het oppervlakte (in de grond) waar dood en leven elkaar ontmoeten.

Een nieuw gebouw zonder dat deze afbreuk doet aan hetgeen er al is. De aanwezigheid van de dood is voelbaar, maar niet meer herkenbaar als losse individuen.

Een archief voor de laatste stoffelijke resten van de mens, een verblijfplaats, een passage die de assen van de begraafplaats met elkaar verbindt.

Door af te dwalen middels een subtiele ingreep in het landschap, te dwalen in de verstilde ondergrondse stegen en pleinen die gevormd worden door het archief wordt de beleving van de dood versterkt.

BAI ‘s-Hertogenbosch prijsvraag 2009, inzending i.s.m. Werner Evers.